De dijous dia 28 a dissabte dia 30 d’abril s’han celebrat unes jornades dedicades a la dinamització lingüística en un moment en què la llengua es troba en situació d’emergència. S’han mostrat experiències reeixides de centres educatius de la nostra comarca: CEIPIEEM Simó Ballester, CEIP Colònia de Sant Jordi, IES Porto Cristo i IES Mossèn Alcover.
La col·laboració entre escola i entorn és essencial per a la bona salut de la llengua, tal com s’ha vist a les experiències presentades: els Glosadors de Mallorca, a través de Mateu Xurí, han exposat una experiència que duen a terme al municipi d’Alcúdia a partir de la glosa com a eina didàctica i el Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor ha mostrat totes les activitats i campanyes de dinamització de la llengua que posen en marxa des de l’Escola Municipal de Mallorquí i que també ofereixen a les escoles.
El plat fort ha estat la taula rodona amb representats de docents de primària i secundària, inspecció educativa, Ajuntament de Manacor i la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa. El debat s’ha centrat en la situació actual de la llengua a l’escola i la necessitat de disposar de recursos professionals per fer front a la pèrdua d’ús social i professional de la llengua catalana.
Les conferències impartides pels experts Montserrat Vilà, Maria Josep Carrasco i Damià Pons s’han centrat en el model lingüístic del docents, les seves actituds i la transmissió cultural i la sostenibilitat de la llengua catalana. Aquests tres dies de reflexió, anàlisi i intercanvi s’han amanit amb les paraules de l’actor Antoni Gomila i la música d’Antoni Nicolau del grup musical Ocults.
Al següent enllaç podreu consultar els materials de les jornades.